Romijn Acrobatics

Acrobatiek

Acrobatiek bestaat in vele vormen

Een definitie van acrobatiek is: Het uitvoeren van uitzonderlijke prestaties betreffende bewegingskunsten met het lichaam, waarbij vooral balans, behendigheid en coordinatie belangrijk zijn. (wikipedia)

Samenwerking en vertrouwen zijn in de acrobatiek essentieel en ook correcte training van kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. Explosieve kracht is nodig bij dynamische elementen en kracht/uithoudingsvermogen bij balanselementen. Hoe leniger de sporter, hoe artistieker een oefening gebracht kan worden.

De vorm waar Romijn Acrobatics zich in heeft gespecialiseerd is de acrobatiek-variant welke in wedstrijdvorm wordt uitgevoerd. Bekend onder de namen: Acrobatische gymnastiek, Acrogym of Sportacrobatiek.

Waarbij in alle andere vormen van acrobatiek geen restricties zijn is acrobatische gymnastiek net als alle andere wedstrijdsporten gebonden aan regels. Deze regels worden bepaald door de FIG (Federation Internationale de Gymnastique). Hieronder een korte samenvatting van de gestelde regels:

Samenstelling

Er mag alleen gewerkt worden in de volgende samenstellingen:

Dames paar Mix paar
(heer altijd onder)
Heren paar Dames groep
(bestaande uit 3 dames)
Heren groep
(bestaande uit 4 heren)
discdp discmx dischp disctrio disch4

Deze disciplines zijn onderverdeeld in de volgende leeftijdsgroepen:

  • 11-16 jeugd
  • 12-18 junioren 1
  • 13-19 junioren 2
  • 15 -> senior

Oefeningen

Iedere samenstelling (team) moet een oefening laten zien aan de jury, deze oefening wordt gedaan op een turnvloer van 12 x 12 meter en dient begeleid te worden door instrumentale muziek. De oefening mag maximaal 2:30 duren, bevat dans, individuele elementen en partner elementen (acrobatiek).

Er zijn 3 soorten oefeningen:

Balans oefening:

Deze oefening moet kracht, balans, lenigheid en behendigheid uitstralen en bevat een minimum van 6 balans partner elementen welke 3 seconden vastgehouden dienen te worden, ook moeten er 3 individuele elementen gedaan worden.

Dynamische oefening

Deze oefening laat elementen zien met vluchtfases, vanuit verschillende starthoudingen, verschillende lichaamshoudingen tijdens de vlucht en verschillende catches en landingen. De oefening dient minimaal 6 vluchtelementen te bevatten die controle uitstralen, voldoende hoogte en rotatiesnelheid hebben, gecontroleerd worden geland. Ook hier moeten weer 3 individuele elementen worden gedaan.

Combinatie oefening

De combinatie oefening is een mix van de balans en dynamische oefening. De oefening moet minimaal 3 dynamische en 3 statische partnerelementen bevatten evenals 3 individuele elementen. De combinatie oefening wordt niet gedaan in de jeugd categorie.

Score

Iedere oefening wordt op 3 vlakken beoordeeld door een 9 koppige jury, de uiteindelijke score komt vervolgens tot stand uit 3 aparte cijfers:

  • Het technische cijfer (maximaal 10 punten): hoe worden de elementen uitgevoerd? Worden de elementen beheerst? Worden de elementen netjes gedaan. Voor iedere wankel of slechte landing wordt er aftrek gegeven.
  • Het artistieke cijfer (maximaal 10 punten): hoe wordt er bewogen op de muziek, verloopt alles vloeiend, wordt de hele vloer goed gebruikt, wordt er synchroon gewerkt. Voor iedere verstoring in het verloop van de oefening wordt er aftrek gegeven.
  • Het moeilijkheids cijfer: Door elementen te doen die vermeld staan in de moeilijkheidstabellen kun je een moeilijkheidswaarde bij elkaar verzamelen. Deze waarde wordt via een conversietabel vertaald naar een moeilijkheidscijfer.

Videoimpressie

Want beelden zeggen meer dan 1000 woorden! Kijk en geniet!

Koning Abelsingel 4
8262 VB Kampen
T 06-21818557
E info@romijnacrobatics.nl